Gencek

 

                 Komşu ilçemiz Türkeli’nin köyü Gencek. Sahilden yukarıya doğru sıralanmış Çayağzı, Gönderet, Gencek, Hösgüden olmak üzere dört mahallesi var.

                 Akçay sınır çekmiş, Çatalzeytin’e en yakın yerleşim yeri Türkeli’ye bağlanmış.

                 Resmen Türkeli, fiilen Çatalzeytin… yaşanmış. Bu köyün sosyal, kültürel her türlü ilişkileri Çatalzeytin’le sürüp gidiyor. Çarşı, Pazar, okulu… Gencek Köyü inşaat ustalarıyla tanınır.

                 Bugünkü Çayağzı’nın yerleşim alanı Çatalzeytin’in bostan yeriydi. Pirinç ekimi de yapılırdı. Sabah çorbasını içen soluğu Çayağzı’nda alırdı.

                 Çayağzı’nın Türkeli’ye yol çalışması 1963 yılında başladı. İki ilçe arasında ulaşım deniz motorlarıyla yapılıyordu. 1967 yılında Çatalzeytin dizel motorla elektriğe kavuştu. O yıllarda köprüyü geçer yaz günleri lüks ışığında kavlak  (çınar) ağaçları altında Salih Yıldız’ın çayını içerdik.

                1977 yılında başlayan Çatalzeytin Ginolu Balık Festivali Futbol Turnuvasına Gencekspor takımı 1979 yılında renk katmıştı. Emekli EKİ işçisi Ali Demir büyük özveri göstererek gurbetçilerden güçlü bir takım oluşturmuştu. Gencek’ten maçlara davul-zurna eşliğinde gelinirdi. “Gencek herkesi yencek.” sloganı hiç unutulmadı.

                 Gencek Tepesi, geniş açıdan en güzel Çatalzeytin fotoğraflarının çekildiği noktadır. TV vericisi de bu noktaya kuruldu.

                 Eskisi gibi değil Gencek’te nüfus 400’ü aştı. Çayağzı mahallesinde yaz mevsimi nüfus 1500’ü geçiyor. Bu mahallenin çöpünü alan, suyunu veren Çatalzeytin Belediyesi.

                  Bu sayıda manşetteki haberimiz Gencek. Bu köyde yaşayan 163 vatandaş, temmuz ayında Çatalzeytin’e geçmek için Türkeli Kaymakamlığına dilekçe verdi. 26.08.2014’te Muhtar Fahri Demiral başkanlığında toplanan köy ihtiyar heyeti bir karşı oyla Çatalzeytin’e geçiş kararı aldı.

                  23 Kasım’da Çatalzeytin’e geçiş için oylama yapıldı. 113 “evet” çıktı, 75 vatandaş da “hayır” oyu verdi.

                  Konu Sinop ve Kastamonu İl Genel Meclislerinde görüşülecek, Vali görüşleriyle İçişleri Bakanlığına gönderilecek. Kararı bakanlık verecek.

                  Gencek konusunun iki ilçe arasındaki ilişkilere olumsuz etki yapmadan çözülmesini diliyorum.

                   Yayın yaşamı 1,5 yıl süren Çatalzeytin Gazetesinin 10.09.1979 tarihli sayısında 35 yıl önce yazdığım yazımı ilgilerinize sunuyorum.

ÇAYAĞZI – GENCEK

                  Okuyucularımızdan ara sıra mektuplar yazılı belgeler geliyor. Bazı okuyucularımızda konuşma ve sohbetlerimizde önemli konuları dile getirip değinmemizi istiyorlar. Geçen sayıda bu köşemizde yurt dışında çalışan bir okurun uzun görüş ve düşüncelerini yansıtan mektubunu koymuştuk. Küçücük çevremizde yığınlarca konular sorunlar var. İşlenecek, çözümlenecek.

                  Bence Çayağzı-Gencek sorunu bunların en önemlilerinden başlıcalarından biri. Sözünü ettiğimiz bu köy ve mahallesi Çatalzeytin’in bir parçası durumunda Coğrafi yönden Akçay deresi var arada. Bu çevre halkının sosyal, kültürel, ticari iş bağlantısı tümüyle Çatalzeytin’le.

                  Sadece büyük bir saçmalıkla yönetim yerinde ayrılık oluyor. Yıllar öncesinin sorunu bu. Bu konuyla ilgilenilmemiş yeterince. Bir çözüme gidilmemiş. Daha doğrusu düşünceler gerçekleştirilmemiş. Çatalzeytin’in en yakın mahallesi durumnda olan bu yer resmi yönden 10km ileride Türkeli-Sinop’a köy olarak bağlanmış. Yazıktır bu insanlara eziyettir. Küçük basit işleri için Tükeli’ye gitmek zorunda kalıyorlar.

                  Bu kesime önemli hizmetler getirilemedi. Yıllardır karanlıkta hala. Bu yanlış haksız saçma uygulamaya son verilmelidir. Eğilmeliyiz hep beraber bu konuya Çayağzı-Gencek insanlarının sorunlarıyla dertleriyle ilgilenmeliyiz. Beraberiz bu insanlarla, her yerde kahvede, pazarda, çarşıda.  Bizden ayrı değiller. En büyük iş baştaki     yöneticilere düşüyor.

                   Uyumayanlara……

İlginizi Çekebilir.

Yazarın Diğer Yazıları Emin Türkay Öztürk