Zeytineli

Küçük ilçelerde kurumların tek tek kapatılması yöre insanlarını tedirgin ediyor. Kolu kanadı kırılarak ilçelere işkence yapılıyor. İnsanları karamsarlığa iten bir uygulama ile karşı karşıyayız.

Çatalzeytin Adliyesinin kapatılmasıyla bu acı doruk noktasına çıktı. Çatalzeytin Adliyesi, il sınırı aşılarak Sinop ili Türkeli ilçesi Adliyesine bağlandı, 15.06.2012. Kargaşa doğacağı düşünülerek HSYK kararıyla Çatalzeytin ilçesi İnebolu yargı alanına bağlandı, 18.01.2013.

Türkeli’ye taşınan mahkeme dosyaları 6 ay sonra şimdi İnebolu’ya taşınacak. Mahkeme yolumuz 1945 yılı öncesinde olduğu gibi İnebolu olacak.

Halkımız tedirgin, umutlar kırık

Türkeli’nin sevinci uzun sürmedi. Şimdi komşu ilçemizde telaş ve şaşkınlık var. Çatalzeytin Adliyesinin Türkeli’de kalması için çaba gösteriyorlar. Çünkü sonucu onlar da görüyorlar. Bu gidişle Türkeli Adliyesi de Ayancık’a taşınacak.

Eskiye dönüş var, eskiye gidiş görülüyor

Sonuçta eskiden olduğu gibi sahilde İnebolu ve Ayancık ilçeliklerini koruyabilecek. Kolu kanadı tek tek kırılan aradaki ilçeler Türkeli, Çatalzeytin, Abana, Bozkurt köye dönüşecek.

Paylaşmayı bilirsek bu sonucu değiştirebiliriz. Abana ile Bozkurt, Çatalzeytin ile Türkeli birleşerek ilçeliklerini koruyabilirler.

Bu yazımda Çatalzeytin ile Türkeli nasıl birleşıp tek ilçe olabilir, konusunu işleyeceğim.

Birleşmenin olabilmesi için ya Türkeli ilçesi Kastamonu’ya bağlanacak, ya da Çatalzeytin ilçesi Sinop iline bağlanacak. İl değişikliği için her iki ilçenin coğrafi konuma elverişli. İl merkezlerine uzaklık Sinop’a da, Kastamonu’ya da 100 km.

Birleşme Nasıl Olur ?

Birleşmede esas olan eşit koşullarda paylaşmak, bölüşmek ve kabullenmek.

Öncelikle siyasi parti ilçe örgütleri, oda, kooperatif ve diğer sivil toplum kuruluşuları temsilcilerinden bir komisyon kurulur.

Komisyona benim önerim, yeni ilçenin adının Zeytineli olması.

Çatalzeytin ve Türkeli’nin birleşerek bir ilçe olması için kurulacak komisyon ön anlaşma yapar. Yeni ilçenin adını, birleşmenin hangi ilde olacağını, kurumların paylaşımını netleştirir.

Paylaşma eşit koşullarda yapılırsa anlaşmada güçlük yaşanmaz.

Zaten yıllardır Çatalzeytin ve Türkeli insanları aynı otobüsle yolculuk yapmıyorlar mı ? Bu yolculuğun kalıcı hale getirilmesinde ben bir sakınca görmüyorum.

Benim birleşme formülüm şöyle. A5 kağıt alınır üstüne 1 yazılır, diğer A5 kağıda da 2 yazılır. Bu kağıtlara kurumlar karşılıklı yazılır. Soldakine Belediye Başkanlığı yazılmışsa sağdakine Hükümet Konağı vs. kurumlar sıralanır.

Çekilen kurada 1’i çeken kendi ilinde kalır, 2’yi çeken karşı ile geçer. Çektiği kağıttaki kurumları alır. Tabi ki bu işler komisyonlar marifetiyle yapılır.

Birleşme için ikinci önerim Çatalzeytin-Türkeli arasında bir noktaya Hükümet Konağı, Adliye, Emniyet, Jandarma binalarının yapılmasıdır.

Merkez dahil 20 ilçeye sahip Kastamonu, ilçelerine sahip çıkıp gelişmelerine katkı veremiyor. İlçelerinin kartopu gibi erimesine seyirci kalıyor. Bu açıdan il merkezi sahilde olan karadenizin gözbebeği Sinop’a bağlanmamız turizm açısından avantaj sağlar düşüncesindeyim.

Potansiyeli Görmeliyiz

Bu yazıyı yazmadan önce siyasi parti üçe başkanlarıyla, yakm çevremdekiler le düşüncemi paylaştım. Çatalzeytin ve Türkeli’den olumlu tepkiler aldım.

Uzatılan zeytin daimi tutmak, sahip çıkmak bana mantıklı görülüyor. Zeytineli hayalimiz gerçekleşmeli.

Birleşerek güçleniriz. Atalarımız “Birlikten kuvvet doğar.” demişler.

Birleşmenin gerçekleştiğini düşünüp yeni ilçenin potansiyeline bakalım.

Belediye nüfusu 10 bini, ilçe nüfusu 20 bini geçecek.

Köy sayısı 72’yi geçecek Sahil bandı 30 km’yi aşacak Yayla sayısı 40’a ulaşacak.

Boşaltılan resmi binalar eğitim, turizm alanlarında kullanılacak.

Çatalzeytin’den başlayıp Helaldı’ya kadar uzanan Gencek, Öymayaka, Işıklı, Gündoğdu köylerini de içine alan güçlü bir belediye doğacak.

Çatalzeytin – Türkeli birleşmesi sosyal ve ticari yaşamda fiilen var. İki ilçe hamur edilerek tek Uçeye dönüştürülecek. Birleşme sıyaseten olacak, resmileşecek.

Birleşmezsek sonuçta Çatalzeytin de köy olacak, Türkeli de köy olacak. Birleşirsek Çatalzeytin 50 km batıya İnebolu’ya, Türkeli de 40 km doğuya Ayancık’a gitmez. Zihnimizden Çatalzeytin’i, Türkeli’yi çıkaralım, 10 km’lik çay içimi mesafede yürüyüşe geçelim.

İlginizi Çekebilir.

Yazarın Diğer Yazıları Emin Türkay Öztürk