Sadık Korkut ile Söyleşi

İlçemizde girişken ve mücadeleci insana güzel bir örnek Sadık KORKUT. Memuriyetinde, siyasetinde, sivil örgüt çalışmalarında yani kooperatifçiliğinde hep bu özellikler öne çıkar. KORKUT’la 1976 – 1977 yıllarında Çatalzeytin PTT’sinde beraber görev yaptık. Telefon abone sayısını arttırmada birlikte çalışarak olumlu sonuç almıştık. Çalışmamızla mevcut abone sayısı 6 ay içinde 3’e katlanmıştı.

Gazetemiz için söyleşi yapma önerime “evet” karşılığını aldım. Söyleşimize KORKUT’un evinde başladık. En küçük kızı Makbule bize çay servisi yaparken yolun yarısını bulmuştuk. Ertesi günü Haliçi’ndeki bürosunda söyleşiyi tamamladık.

ÖZTÜRK – Özgeçmişinizi alabilir miyim?
KORKUT – 02 Nisan 1924’te Çağlar’da (İnanya) doğdum. Babam Ahmet Çavuş 1. Cihan Harbine girmiş. Sol eli şehadet parmağından yaralandıktan sonra geri hizmette görev verilmiş. Emekli olduktan sonra köye yerleşti. Köy muhtarlığı yaptı. Çifçilik yaptı. Çağlar’da toprak verimliydi. Bütün geçimimizi tarım ve hayvancılıktan sağlardık. Hayvan satardık. Babam muhtarlıktan sonra köyün İmam-Hatibi oldu. Halk Fıkrası Başkanlığı yaptı. Üç kardeştik. Kız kardeşim Fatma (KAYA) ve Orman Muhafaza Memurluğu yapan kardeşim Cemalettin. 1930 yılında köyümüzdeki üç sınıflı okula kayıt oldum. Okulun yüz öğrencisi vardı. Kayadibi, Hamidiye, Kulfallar, Celallar, Saraçlar köylerinden çocuklar gelirdi. O yıl ikiye geçtim. Yeni öğretmenimiz Hüseyin TEKİN geldi. Bizi sınavdan geçirdi. Durumumuzu beğenmedi. Hepimizi bire indirdi. 1934 – 1935’te üç yıllık okulumu birincilikle bitirdim. Öğretmen beni subay okuluna gönderecekti, babamı ikna edemedi. Tarlada babama yardım etmeye başladım. On iki büyük baş hayvanımız vardı. Hayvanları çobanımız otlatırdı.  1940’a kadar köyde kaldım. 1940’da Kayadibi köyünden Nazmiye Hanımla beşik, kertmesi usulü ile evlendim. İki erkek, dört kızımız oldu.

ÖZTÜRK – Çatalzeytin’e çarşıya nasıl gidip gelirdiniz?
KORKUT – Çay içinden yürüyerek merkeple, atla gider gelirdik.

ÖZTÜRK – 1940 sonrası…
KORKUT – E.K.İ’de Kilimli / Zonguldak’ta Lambahane’de çalışmaya başladım. Karpitli lamba yapardım. Altı ay sonra köyden babam çağırdı. 1943 yılına kadar köyde kaldım.

ÖZTÜRK – Askere ne zaman gittiniz?
KORKUT – 5 Nisan 1943’te askere gittim. 2. Dünya Savaşı’nda askerdim. İnebolu’ya yol yoktu. Deniz müsait değildi. Oniki saat yürüyerek İnebolu askerlik şubesine ulaştım. O yıllar Çankırı, ΒοΙμ vilayetlerinin askerleri de İnebolu’dan deniz yoluyla gidiyorlardı. Altı gün İnebolu’da deniz havası olmadığından bekledik. 12 Nisan 1943’te İstanbul Hadımköy 4. Kolordu 8. Tümen Muhabere Bölüğünde askerliğe başladım. Savaş bütün şiddetiyle devam ediyordu. Bir gece tatbikatında Bölük Komutanının dikkatini çekmemden dolayı bölüğün ihtiyacı olan 7 Çavuş adayından biri oldum. İçlerinde ilkokul mezunu bir tek ben vardım. Muhabere Çavuşu olarak 27 Şubat 1947 terhis olarak köyüme döndüm.

ÖZTÜRK – Askerlik sonrası neler oldu?
KORKUT – İlkokul öğretmenim Hüseyin TEKİN Başöğretmen olmuştu. Beni eğitmen okuluna göndermek için çaba gösterdi. Bu defa annemi ikna edemedi. Babamı 1944’de kaybetmiştim. Köyde rençberliğe başladım. Askere giderken çocuğum Tacettin altı aylıktı. 1948’de Çatalzeytin nahiyesinde CHP Yönetim Kuruluna seçildim. 1950’ye kadar rençberliğim sürdü..

ÖZTÜRK – Memuriyete geçişiniz?
KORKUT – 1948’de dışardan bitirme sınavına girerek ilkokul diploması almıştım. Temmuz 1950’de Küre’de Orman Muhafaza Memurluğu sınavına girdim, kazandım. 6 Eylül 1950’de İnebolu’da göreve başladım. İki yıl çalıştım, istifa ettim. Çünkü köydeki durum memuriyetimi sürdürmeme engeldi. 1955’e kadar köydeki çifçiliğim devam etti. 1 Haziran 1955’de Zonguldak PTT’de göreve başladım. Altı ay merkez postanede muhaberede çalıştım. Sonra İnebolu’ya nakil yaptırdım. 1956’da Çatalzeytin’de dağıtıcılık yapan İhsan ALTIOĞLU ile becayiş yaptık. Çatalzeytin’deki görevim Eylül 1977’de emekli olarak sona erdi. Özverili olarak Çatalzeytin’de 21 yıl görev yaptım. Halkımızın sevgi ve saygısını bugün de görüyorum.

ÖZTÜRK – İnanya ne zaman Çağlar oldu?
KORKUT – 1954’de demokrat partiden sevdiğimiz bir isim Süleyman ÇAĞLAR milletvekili oldu. Köyümüzün ismi 1955’de bu vesileyle “Çağlar” olarak değişti.

ÖZTÜRK – Çocukluğunuzda, gençliğinizde çarık giydiniz mi?
KORKUT – Evet… Çocukluğumda, gençliğimde çarık giydim. Pamuk bezi pantolonlar, japon basması gömlekleri, köyde anamın ketenden yaptığı giysileri severek giyerdik.

ÖZTÜRK – Çağlar köyünden Çatalzeytin’de kimler esnaflık yaptı?
KORKUT – Eski köy muhtarımız Akif YAVUZ seyyar satıcıydı. Mehmet TURAN (Kâya) cuma günleri lehimcilik yapardı, Fener yapardı, soba yapardı. Davut KITAY seyyar satıcıydı. Pamuk bezi, tuzlanmış, kurutulmuş hayvan derisi, tuz, gaz, zeytinyağı satardı. Mehmet TEKİN (Yanık) lokantacıydı. Sabahları mercimek çorbasına doyum olmazdı. Şakir ATAY terziydi. Yusuf ATAY berberdi.

ÖZTÜRK – Dernek, Kooperatif çalışmalarınız?
KORKUT – 1948’de köyde İnanya ve Kayadibi köylerini Kalkındırma Derneğini kurduk. Eğitim ve Köylerin sosyal alanlardaki ihtiyaçları için çalışma yaptık. Karabük’te çalışan köylülerimizden maddi destek aldık. Sonraki yıllarda Çatalzeytin Ortaokul Derneğinde, Sağlık Ocağı, Kızılay ve Cami Dernekleri Yönetim Kurulu Üyeliklerinde bulundum. Tarım Kredi Kooperatifinin ortaklığını yaptım. Bir müddet Yönetim ve Denetim Kurulu Başkanlıklarında bulundum. Halen faaliyetini sürdüren 1971’de kurulan Çatalzeytin Memurlar Tüketim Kooperatifinin (Çamtüko) kurucu ortaklarındanım.

ÖZTÜRK – Çağkop’un kuruluşu nasıl oldu?
KORKUT – 1970’de Çağlar Köyü Kalkınma Kooperatifini Cemil TEKİN, Cemal EROL, Mehmet EROL, Cihat TEKİN, Mehmet ERSOZ, İsmail TEKİN’le kurduk. Amacımız yurtdışına işçi göndermekti. 1971’de 30 kişi kontenjan aldık, gönderemedik. Bu arada üye sayısını arttırmaya çalıştık. Bölgemizde orman potansiyelini değerlendirmek için yılda 5 bin m3 kapasiteli kayın fırınlama kereste fabrikası projesini yaptırdık. Köyde kooperatife karşı olanlar hayli vardı. Genel Kurul kararıyla çevre köylerden ortak kabulü ile ortak sayısını arttırdık. 106’yı bulduk. ..

ÖZTÜRK – Kooperatife arsa alımı nasıl gerçekleşti?
KORKUT – Elimizde belli bir sermaye oluşmuştu. O sermaye ile 1976’da köyümüzden İbrahim AVCI’dan 4.500 liraya beş dönüm arsa aldık. Bilahere bu arsayı on dönüme çıkardık. Tapuya tescil ettirdik. Elimizdeki sermaye katılımıyla Köy İşleri Bakanlığından yardım aldık. 1977’de inşaata başladık.

ÖZTÜRK – Muhasebe işini nasıl öğrendiniz?
KORKUT – Köy İşleri Bakanlığı 1978’de Düzce’de kırk gün süreli Kooperatif Muhasebe Kursu açtı. Ben bu kursa katıldım. O tarihten itibaren de kooperatifimizin hem başkanlığını hem muhasebesini beraber yürüttüm.

ÖZTÜRK – Kooperatife destekleri nasıl sağladınız?
KORKUT – Kastamonu bölgesine bağlı bizim gibi faal kooperatif olmadığı için Köy İşleri Bakanlığı Destekleme Daire Başkanı Cengiz PALA (Taşköprü’lü) bana çok yardımcı oldu. 250 bin lira hibe çıkardı. Makinaları hemen aldık. 1982 yılında fabrikanın açılışını yaptık, deneme üretimine başladık. Üç yıl fabrikayı çalıştırdıktan sonra ürettiğimiz malı satarak devlete olan borçlarımızı ödedik. Sonra rekabet gücümüz azaldı. 1992’ye kadar üretime ara verdik. 1994 sonunda aylık 15 milyon, yıllık peşin olmak kaydıyla Ayancıklı Niyazi ÖZTÜRK’e fabrikayı 12 yıllığına kiraya verdik. Kiracı 5 yıl çalıştırdı, iflas etti. Sözleşme şartlarını yerine getirmediği için fabrikayı geri aldık. 2003 Genel Kurulunda Yönetimi devrettim, başkanlığı bıraktım.

ÖZTÜRK – Çağkop şimdi ne yapıyor?
KORKUT – Fabrika çalışmaz durumda. Kiracı, yaptığı tahribattan dolayı mahkemeye verildi. 30 milyarlık tazminat davasını kazandık. İcra yoluyla tahsilat yapılmaya çalışılıyor. Benim kooperatifçiliğim bu noktada bitti, ortaklığım devam ediyor.

ÖZTÜRK – Çağlar köyüne hizmetleriniz?
KORKUT – Çağkop paralelinde köye hizmetlerim artarak sürdü. 1972 yılında Çatalzeytin Sağlık Ocağı ile beraber Çağlar Sağlık Ocağını yaptırdık. 1974’de kooperatif çalışmaları içinde imar çalışmaları başladı. Köye imar planı yapıldı.

ÖZTÜRK – Köye imar planı nasıl yapıldı?
KORKUT – . 1974’de dönemin Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanı Ali TOPUZ’a kooperatiften yazı yazarak talepte bulundum. “Çağlar köyüne 5 bin m3 kapasiteli kayın fırınlama fabrikası kuruyoruz, köyde düzensiz yerleşimin önlenmesi için bir imar planına ihtiyaç doğmuştur.” dedim. Bakan yazımı alır almaz ilgili Genel Müdürlüğe talimat vermiş. 20 gün sonra Genel Müdür Yardımcısı ile birlikte 7 kişilik ekip Çatalzeytin’e geldi. Çalışmalar hemen başladı. Köyde bir kısım vatandaşlar bu çalışmaya karşı çıktılar. Sonuçta bu işi başardık. Türkiye’de ilk defa bir köy Çağlar, imar planına kavuştu. Planı yaparken köy adına 173 bin lira para aldık, borçlandık. Sonra bu para köye hibe edildi. Dönemin muhtarı Cihat TEKİN’di. İmar planı ve diğer konularda.. Kendisiyle uyumlu çalıştık.

ÖZTÜRK – Hâlâ kadastro geçmemiş köyünüzde imar planı uygulanabildi mi? Teknik açıdan sıkıntılar yaşanmadı mı?
KORKUT – O dönemde kadastro gelme ihtimali çoktu. İmar planı bu yüzden askıda kaldı. Kısmen uygulandı sayılır. Son durumu halen görev yapan muhtarımıza sormak gerekir.

ÖZTÜRK – Çağlar’a başka neler yaptınız?
KORKUT – 1975’de ortaokulun açılması gerçekleşti. 1976’da temel eğitim okulu açılması için Köy Tüzel Kişiliği adına 10 dönüm arsa aldık. Hazineye devrettik. Parasını bağışlarla topladık. Ancak bu çok yerinde ve zamanında yaptığımız talep köyümüzde bazı kişilerin karşı çıkması sonucu talep gerçekleşmedi. Bu okul İğdir’e (Araç) kaydırıldı. 1981’de köye elektrik bağlandı. 1982’de mevcut yolun alt yapısıyla üst yapısının yapılması sağlandı. Güzergah değişikliği yapıldı. 1983’de PTT şubesini açtırdık.

ÖZTÜRK – Çağlar köyünde ikilik nereden çıktı?
KORKUT – Köye yeni okul yapılması gündeme geldi. Eski okul Kayadibi, Hamidiye, Kaymazlar, Celallar, Kulfallar, Saraçlar,Yemişli köylerinin çocuklarının gelebilmesi için aşağıya Demirci mahallesine yapılmıştı. Artık bu köyler okula kavuşmuştu. Yeni okulun köyün orta noktasına bugünkü Sağlık Ocağı’nın yanına (Karaman Harmanı) yapılmasını önerdik. Buna karşı  çıkıldı. İkilik de buradan doğdu.

ÖZTÜRK – Siyasete ilginiz nasıl başladı?
KORKUT – Babam 1938’de merkezi köy olan Çağlar’ın Halk Fırkası Başkanlığına seçildi. O zaman Çatalzeytin’de Fırka’nın Başkanı Seyfettin KARAHAN’dı. Abdullah KOKSAL, Fikri KARA-HAN, Mehmet DOĞAN, Hamza ÖZTÜRK de bu gruptaydı. Öyle sanıyorum Çağlar’dan Sadık ASLAN da vardı. Biz bu adaşımla Kara Sadık, Sarı Sadık diye tanınırdık. Benim siyasete girişim askerlik sonrası 24 yaşımda başladı.

ÖZTÜRK – Sonrası?
KORKUT –  1977’de emekli oldum. CHP’den İl Genel Meclisi adayı olmam için baskılar oldu, kabul ettim. Çağlar’da o sırada Sadık ASLAN ve Cihat TEKİN muhtar adayı idiler. CHP Parti Yönetimi Sadık ASLAN’ı desteklememi istedi. Ben de karar yönünde hareket ettim. Yeni yapılacak okulu seçilirsem yukarıya çekeceğim düşüncesiyle bana aşağıdaki grup (Kara Sadık’lar) oy vermedi. Yukarıdaki grup da Cihat TEKIN’i desteklemediğim için oy vermedi. Çağlar’dan Adalet Partisi adayı Fikret ŞAHİN’e 89, CHP adayı bana 45 oy çıktı. Seçimi kendi köyümde kaybettim. Seçim sonrası CHP ilçe örgütünde bölünmeler oldu. Avukat Şahap İNCE İlçe Başkanlığına seçildi. Beni partiden ihraç etmek istediler. İl Disiplin Kurulu lehime karar verdi. 12 Eylül 1980 sonrası CHP ile ilişkimi kestim. Zaten parti de o ara kapatılmıştı.

ÖZTÜRK -12 Eylül sonrası DSP’nin kuruluşuna öncülük ettiğinizi anımsıyorum…
KORKUT – Kooperatif Başkanı olduğumdan DSP’nin kuruluşunda ilçe yönetiminde görev almadım. Radyocu Selahattin KURT’a destek vererek DSP’yi kurduk. ANAP, Kooperatif Yöneticilerine siyaset yasağını kaldırınca Çağkop Başkanlığını Recep DEMİR’e bırakarak siyasi çalışmalara başladım. DSP’nin İlçe Başkanlığına seçildim. Yönetimde Sacit ER, Şevket ALTINDAŞ (Kirazlı), İdris YILMAZER (Kirazlı), Zeki ERSÖZ (İsmail), Remzi BOZKURT (Konaklı), Sabri ŞENTÜRK (Celallar), Vahit SAVCI (Paşalı), Dursun ÖZCAN (Paşalı), Hüseyin TUNÇ (Karacakaya) 1990 ve 1995 yıllarında DSP’den İl Genel Meclisine aday oldum, kazanamadım. 1995’de DSP Türkiye’de ikinci parti oldu. Çatalzeytin ve Kastamonu’da ikinci olduk. Hadi DİLEKÇİ’yi milletvekili çıkardık. 1995 – 1999 seçimleri arasında 4 yıl İlçe Başkanı olarak hükümetteki yatırımcı bakanlarımızın ve milletvekillerimizin destekleriyle sosyal ve ekonomik alanlarda adil hizmet verdik. Bilindiği gibi AP döneminde benim siyasi düşüncemden dolayı kızımı Muş’a, oğlumu Trabzon’a sürdüler. O sürgünü yapan kişiler hükümette DSP’ye bağlı bakanlıklarda çalıştıkları halde onların yaptığı yanlışlığa düşmedim. Çatalzeytin halkına hizmet etmeyi ilke edindim. Özellikle 1995’de DYP iktidardan düştüğü zaman Çelebiler’deki YİBO inşaatlarının %50’si gerçekleşmiştir. Bu okulun bitirilmesi için çok mücadele ettik. Özellikle DYP’nin çok seçmeni olan köylere hizmet getirdik.

ÖZTÜRK – 1999 da uzun süre kırgın olduğunuz CHP’yi terk eden grupla DSP’de birlikte çalışma yaptınız değil mi?
KORKUT – 1999 seçimlerinde birinci parti olarak çıktık. 1 Mayıs 1999’da İl Genel Meclis Üyeliğine başladım. Belediye Başkanlığjnı DYP’ye kaptırdık.

ÖZTÜRK – 5 yıl içinde İl Genel Meclisinde yaptıklarınız?
KORKUT – İlk olarak 17 Mayıs 1999’da Ginolu Kalesi’nin restorasyonu için başvuru yaptım. Bu arada Çelebiler YİBO’nun bitirilmesi için çaba gösterdik, bitirdik. Paşalı, Karacakaya İlköğretim Okulları benim zamanımda tamamlandı. Ginolu’daki tesislerin yapımı için Özel İdare Bütçesinden ödenek çıkartarak Kaymakamlık işbirliğinde gerçekleştirdik. Spor salonu da benim dönemimde tamamlandı. İlçe Gençlik Spor Müdürlüğü binasının, Belediye Sosyal Tesisi olarak projelendirilmesinde katkım var. Burası şimdi 40 yataklı otel oluyor. 1974’de lisenin kurulması için öncülük ettim. ÇPL’ye yeni bölümler açtırdık. Bakanlıktan gelen iş makineleri Belediye İtfaiye deposunda beklemede. Diğer yandan köy yollarının alt yapısına özen gösterdim. İçme sularına, köy camilerine yardımı ön planda tuttum. Çepni, Hacıreis, Piri, Sökü köylerinin su sorunlarını çözdük. 2003 yılında Dağköy ve İsmail köyleri ilçemizden ayrılmak için girişimde bulundular. Bu köylerimizin ilçemizden kopmamaları için gereken mücadeleyi en iyi şekilde verdik. Ginolu Kalesi restore işini devamlı takip ettim. Temizlik işi için 20 000 YTL, proje için 35 000 YTL ödenek çıkarttık. Elimde dosyalarla İl Genel Meclisi görevim bittiği halde Kale işini sürekli izledim. Şimdi gönlüm rahat. Restore çalışmaları için müteahhit Ginolu’da çalışma başlattı.

ÖZTÜRK – Çatalzeytin’in bugününü ve yarınını nasıl görüyorsunuz?
KORKUT – 2006 yılıTürkiye için dönüm noktası benim görüşüme göre. Çatalzeytin için de öyle. Bildiğiniz gibi Çatalzeytin’de bir göç sorunu var. Bu sorunun kaynağı ekonomik. Kütüğünde 60 bin nüfusu olan ilçede resmi olarak 7 bin kişi yaşıyor. 7/8’i göç etmiş. Bundan sonra devlet yatırımı olmaz. Aslında yurtiçi ve yurtdışında çok işadamımız var. Bu iş adamlarımızın Çatalzeytin’e bakışı net değil. İletişim noksanlığı var diye düşünüyorum. 5 yıllık İl Genel Meclisi Üyeliği dönemimin çok verimli ve uyumlu geçtiğini düşünüyorum. Bugün 82 yaşımdayım. 1992’de, çok şükür Hac görevimi yerine getirdim. Anılarıma gazetenizde özet olarak yer vermenizden mutlu oldum, teşekkür ederim. Bu duygularımla gazetenizin 24. yılını kutluyor, nice 24 yıllara diyor, saygılar sunuyorum.

 

 

Çatalzeytin Mektubu Gazetesi notu : 26 Ağustos 2013 tarihinde aramızdan ayrılan Sadık Korkut’u rahmetle anıyoruz.

İlginizi Çekebilir.

Yazarın Diğer Yazıları Emin Türkay Öztürk