Geçen sayımızda gurbetçilerle ilgili “Gurbetçiler Esnafı Sevindirdi” başlığı ile bir haber yaptık. Bu sayımızda da manşetten “Sivil İnsiyatif Toplantısı” haberi verildi.
Yöremizde gurbetçilik Osmanlı dönemine dayanır. Cumhuriyetten sonra sanayi bölgelerine doğru gidiş başlar. Hareket dalga dalga yurtiçi ve yurtdışına yayılır.
Zonguldak E.K.İ. (Ereğli Kömürleri İşletmeleri), Karabük D.Ç. (Demir Çelik) ile devam eder gurbet yolculuğumuz. Bugün İstanbul’un her noktasında mermer, kartonpiyer işi yapan hemşehrimiz var.
İlginçtir Ayancık’tan, Cide’ye kadar sahil kesiminde Karabük D.Ç.’ye en çok işçi gönderen ilçe Çatalzeytin olmuştur. Ne yazık ki bu avantajımızı kullanamadık. 1970’li yıllarda Karabük’ten emekli olan eli, cebi para dolu emeklilerimize Çatalzeytin’in kapılarını açamadık. Köy yolları açılmamıştı. Belediyenin Yenievler yolu ve sahil caddesinden başka araba girecek yolu yoktu. Karabük emeklileri ev yaptıracak arsa bulamadılar. Merkez ve köylere yerleşemediler, Karabük olayına hazırlıksız yakalandık. Fırsatı kaçırdık.
Bu yıl gurbetçi hareketinin yeniden yoğunlaştığını görüyorum. Merkez ve köylere modern konutlar yaptırılmasının harekette rolü var mutlaka. Kuruluşlarında Ergun Usta’nın büyük emekleri olan Köy Derneklerimizin de bu güzel harekete olumlu katkı verdiğini unutmamalıyız. Dernekler organizesiyle her köyümüzde 300-500 kişiye bayram yemeği verildi.
1977-1986 yılları arasında 10 yıl kesintisiz süren festivallerde de gurbetçi ilgisi çekilmişti. O yıllarda yiyecek et, ekmek bulamamıştı gurbetçiler.
Bu yıl gurbetçi hareketi beni hem unutlandırdı hem kaygılandırdı. Gurbetçi hareketini iyi değerlendirmeliyiz. Karabük olayındaki hayal kırıklığını bir daha yaşamamalıyız.
Yurtdışından, Karabük’ten, İstanbul’dan yurdun dört bir yanından gurbetçilerimiz dökülüp yollara geliyorlar. İlk sıla özlemini Yaralıgöz’de sıra sıra dizilmiş çay bahçelerinde gidermeye çalışıyorlar.
Peki… Şimdi hazırlıklı mıyız gurbetçi hareketine ?
Bu sorunun yanıtına evet demem mümkün değil.
Memleket özlemiyle gelen gurbetçiye arabasını çekecek bir yer gösteremiyoruz. Temiz tertemiz Çatalzeytin hayallerini her yıl boşa çıkartıyoruz. Çay, çorba içilecek yeterli mekanımız yok. Gurbetçi, tarifeye uymayan esnaftan yakınıyor. Kimse ilgilenmiyor.
Temiz hava bol güneş için köyüne gelen, büyük kentlerin trafiğinden gürültüsünden kaçan gurbetçi stresini atamıyor. Kadastro geçmiş tapular çıkmış ama hisseli ev, hisseli yer problemi var. Köylerde yaz aylarında olaylar çoğalıyor.
Merkez ve köylerimizde gurbetçilerimize yönelik özel çalışmalar yapılmalı, projeler hazırlanmalı.
Sivil İnsiyatif Toplantısı
İstanbul’da gurbetçilerimizi temsil eden Çatalzeytinliler Yardımlaşma Derneği 16 Ağustos’ta ilçemizde Sivil İnsiyatif Toplantısı düzenledi. Çok önemsediğim bu toplantıya katılaladım. Atanmışlar ve seçilmişleri buluşturan bu toplantının yararlı olduğuna inanıyorum.
Başkan Hüseyin Karadeniz’i ve Yönetim Kurulu Üyelerini yürekli ve özverili çabalarından dolayı kutluyorum.
Dernek yönetimi Fedai Aydın’ın hazırladığı ÇAP CEVİZ PROJESİNİ Kaymakam Recep Koşal’a sunmuş. Abartmıyorum hazırladıkları ceviz projesi tek başına Çatalzeytin’i kurtarır. Her köye 4 bin, 41 köye 164 bin ceviz ağacı dikilecek. Yalnız bu projeye çok önem verilmeli. İleride gündemi sadece ceviz olan toplantılar düzenlenmeli. En başta Kaymakam Recep Koşal ve Belediye Başkanı Musa İhsan Uğuz, İl Genel Meclisi Üyeleri Birol Bozkurt ve Mevlüt Kaplan ceviz projesine sahip çıkmalılar.
Ceviz kendiliğinden toprakla buluşmaz. “Emek olmadan yemek olmaz.” demiş atalarımız. İşin teknik yanı var, parasal yanı var. Ceviz üretiminde Kastamonu’da en çok üretim yapan 3 ilçeden birisiyiz. Bu yetmez çok daha öne çıkmalıyız. Önerdiğim ceviz projesiyle her ailenin yılık geliri 25 bin lirayı geçer.
İşin pratik yanlarını öğrenip uygulamalıyız. Küre ilçesinde ceviz kuyusu açmak için bir makine alıp işi hızlandırdılar. Biz sosyal yardımlaşmadan ve diğer kuruluşlardan parasal destekli projeler hazırlayıp gurbetçiyi ilçeye çekmeliyiz. Çünkü çalışacak genç nüfusu gereksinmemiz var.
Derneğin bir güzel çalışması da eğitime destek. Eğitim Komisyonu Başkanı İsmet Çetinkaya, bu yıl en az 25 yüksek öğrenim öğrencisine burs verileceğini söylüyor. Öncelikleri her köyden bir öğrenciye burs vermek.
İstanbul’da gurbetçilerimizi temsil etmeye çalışan kendine ait binası olan Çatalzeytinliler Yardımlaşma Derneği yapacağımız desteklerle daha büyük işlere imza atacak.
Türküler söylenecek “Ceviz oynamaya geldim odana.” Cevizler ırıfından çıkacak. Sepetler, küfeler cevizlerle dolacak.