Uğuz’un Dördüncü Dönemi

 

İlçemiz bir yıla yayılan uzun bir yerel seçim süreci geçirdi. Adayların belirlenmesi, seçim listelerinin kesinleşmesi, esnaf ziyaretleri ve ev gezileriyle yoğun bir seçim trafiği yaşandı.

                Haziran 2013’te başlayan süreç, 01 Haziran 2014’te noktalandı. Seçim müzikleri, meydan konuşmaları, oy hesapları adayları da seçmeni de haylı yordu.

                MHP, 30 Mart 2014’te 10 oy farkla kaybettiği belediye başkanlığı seçimlerinin iptali için YSK’ya başvurdu. YSK Belediye Başkanlığı seçimlerinin 01 Haziran 2014’te yenilenmesine karar verdi.

                AKP adayı Musa İhsan Uğuz 01 Haziran’da yapılan ara seçimi 79 oy farkıyla kazandı. Uğuz, dördüncü kez seçilen ilk belediye başkanımız oldu.

                Seçim sürecinde hep anlatıldı. Çatalzeytin Belediyesinde seçim kaybeden başkan yok.

                İlk belediye başkanı Hüseyin Avni İnce, 1954-1960 yılları arasında çalıştı (DP). 1960 ihtilaliyle görevden ayrıldı. 1963’e kadar 3 yıl ilçe kaymakamları başkanlık yaptı.

                Seyfettin Karahan 1963-1977 yılları arasında 3 dönem seçildi (CHP, CHP, AP). Emekli oldu, adaylığını koymadı.

                Kenan Tevfik Acar 1977’de seçildi (CHP). 1980 ihtilaliyle görevden ayrıldı. 1984’e kadar 4 yıl ilçe kaymakamları başkanlık yaptı.

                Vahit Tekinel 1984-1998 yılları arasında 3 dönem başkanlık yaptı (ANAP, ANAP, DYP). 04 Haziran 1998’de görevde iken vefat etti. 12 Haziran 1998 – 18 Nisan 1999 tarihleri arasında Belediye Meclisi kendi arasından seçtiği Nizamettin Savcı’ya başkanlık görevi verdi.

                Musa İhsan Uğuz, 1999 yılında seçildi. 01 Haziran 2014’te dördüncü dönemine başladı (DYP, AKP,AKP,AKP). Seçimlerin iptali ile yeni Belediye Meclisi 28 Nisan 2014’te toplanarak kendi içinden Engün Şentürk’ü geçici başkan olarak seçti. Şentürk 38 gün geçici başkanlık yaptı.

                30 Nisan 1999 tarihli gazetemizde bu köşede “Küsmek Yok” başlıklı yazım yayımlandı. Yazımın Uğuz ile ilgili bölümünü 15 yıl sonra okuyucularımın bilgisine sunuyorum.

                “Çatalzeytin tarihinde ilk defa 30 yaşında genç bir aday, belediye başkanı seçildi. Sağduyu ile hareket edebilirse yöremiz için kazanımdır. Genç başkanımız Musa İhsan Uğuz belediye eski yönetiminin 3. Diliminde 94-99 arasında Tekinel ile görev yaptı. Özeleştiri yaparak kendi dönemine başlamalıdır. Öncelikle eskinin olumsuz izlerini silmelidir. İyi işlerde hep yanında olacağız. Unutulmasın eleştirilerimiz Çatalzeytin için olacak. Yeni başkanımız belediyeyi kapalı kutu olmaktan mutlaka çıkarmalıdır. Su mikropluysa vatandaşa bu suyu içmeyin diyebilmelidir.”

                15 yıl oldukça uzun bir zaman dilimi.

                Uğuz, 29 Mart 2014 ve 31 Mayıs 2014 tarihlerindeki meydan konuşmalarında yaptıklarını anlatmaya çalıştı. Gördük ki 3 dönemde gerçekleşen 3 proje yok.

                Uzun süre başkanlık yapmak bir şey ifade etmiyor. Önemli olan unutulmayan kalıcı eser bırakmak.

                Uğuz MHP Belediye Başkan Adayı Ahmet Demir’e hitaben “100 yıla yetecek su getirdim. Senin cenazen de benim getirdiğim su ile yıkanacak.” dedi.

                Su konusunda övünülecek bir noktada değiliz. Suya       kanalizasyon karışıyor. 1994 yılından beri suya hep olumsuz raporlar çıkıyor. Kimsenin umurunda değil. Son olarak gazetemizin 28 Şubat 2013 tarihli sayısında bir haber yaptık. Çatalzeytin suyunun uygunsuzluk oranı %90 çıktı. Kastamonu ilinin 20 ilçesi içinde su                    kirliliğinde birinci olduk.

                Her seçim döneminde temcit pilavı gibi tekstil gündeme geliyor. Bayfer tekstil 13 Temmuz 1998’de belediye düğün salonunda faaliyete geçti. İGG’de aynı binada tadilat yapılarak Ocak 2007’de çalışmaya başladı.

                Seçimin en ilginç yanı da MYO için zamanında başvuru yapmayan Uğuz’un MYO sayesinde seçimi kazanmasıdır. MYO başvurusu seçime bir yıl kala yapıldı. Bu yüzden Çatalzeytin adına MYO açılamadı.

                Başkan Uğuz, son seçim konuşmasında belediye gelirleri ile yatırım yapmak mümkün değil dedi. Belediyenin borcuna değinmedi. Diğer adaylar da yönetimine talip oldukları belediyenin borcunu merak edip sormadılar.

                Seçim bitti. Dördüncü kez kazanan Başkan Musa İhsan Uğuz’u kutluyorum. Şimdi yeni ve zor bir dönem başlıyor.

                Ara seçim döneminde AKP’nin önde gelen siyaset adamları ilçemize geldiler, seçmenle bire bir görüştüler. Onlar da 15 yılda bir şey yapılmadığını gördüler, söylediler. Uğuz, çok çalışmak, boşa geçen yılları telafi etmek zorundadır.

                30 Mart’ta seçime AKP, MHP, CHP, SP ve bağımsız aday girdi. YSK’ının iptal kararından sonra 01 Haziran’da yapılan Belediye Başkanlığı seçimine CHP ve bağımsız aday katılmadı. Seçim iki aday arasında büyük bir yarışa dönüştü. Gerginlikler oldu, kırgınlıklar yaşandı. Öncelikle karşılıklı hoşgörü içinde olumsuz havanın dağıtılması gerekir.

                Uğuz, yerel yönetimde hayli deneyim kazandı. Açıklar, birlik beraberlik içinde gayret edilirse kapanabilir.

                Barış ve huzur şeffaf yönetimle sağlanır.

                Başkana ve belediye meclis üyelerine bu doğrultuda sorularımız var.

–              Belediye Meclisi toplantıları halka açık olarak yapılmaya devam edecek mi ?

–              Esnaf ziyaretleri seçim sonrası da devam eder mi ?

–              Su şebekesi ne zaman değişecek ? Halka kirli su içirmeye ne son verilecek ?

–              Ne zaman temiz pırıl pırıl bir ilçe olacağız ?

–              Yeni dönemde planlı programlı çalışma dönemi başlayacak mı ?

–              Cumapazarı başta olmak üzere belediye gelir ve giderleri halkın bilgisine sunulacak mı ?

–              “Çatalzeytin Meslek Yüksekokulu” tabelası ne zaman asılacak ?

–              Yerel ara seçimde adliyesi beklentisi boşa gitti. Bu konu gündemden düştü mü ?

                Hizmet etmek için yola çıkanlara, Çatalzeytin sevdası diyenlere başarılar diliyorum.

İlginizi Çekebilir.

Yazarın Diğer Yazıları Emin Türkay Öztürk