Arıcılarımızla Söyleşi

Kadir Demir (1956),Çatalzeytin’in, Abana Bozkurt’un, Türkeli’nin köylerim gezen, iyi bilen bir hemşehrimiz. Uzun yıllar Çatalzeytin Orköy Proje Mühendisliğinin yetkilisi olarak çalışta. Şimdi emekli.

Gencek (Türkeli) köyünde hakim bir noktada bahçe içinde yazlık ev yaptırmış. Bahçedeki arıcılık faaliyetini göstermek için beni Gencek’e davet etti. Planım arıları görmek, taze bal yemekti. Tarih 13 Ağustos 2011.

Yaz günü ama sıcakta bunaltıyor pırıl pırıl esintili bir yerdeyiz. Ağaçlar, çiçekler bir de arılarla buluşuyorum. İçim açılıyor, rahatlıyorum. Mutsuzluğumdan sıyrılıyorum. Yaşama sevincim geri dönüyor.


HES yapılırsa bu güzellikler kalmaz diyorum. Kadir Demir, oğlu İngilizce Öğretmeni Ercan Demir, Foto muhabiri Doğan Özbay ve arıcı dostumuz Sedat Özyurt dinliyorlar sessizce…

ARICI SEDAT ÖZYURT

Gencek köyüne arıcılığıyla gelmiş Sedat Özyurt. Arıcılığa meraklı Kadir Demir’le anlaşmışlar. Ordu 1976 doğumlu. 10 yaşından beri bu işi yapıyor. Arıcı babanın oğlu. Evli 3 çocuklu. 200 kovan arısı var bahçede.

Boş kovanlar, malzemeler var etrafta. Merak edip soruyorum.

ÖZTÜRK – Çatalzeytin’de arıcılıkta sonuç vermedi, kovanlar söndü. Bu işten para kazanan olmadı.
ÖZYURT – Bu yörede analık bilinçli yapılmıyor. Arıcı 10 kovandan fazlasını satar, para kazanır.

ÖZTÜRK – Bakım işleri nasıl oluyor?
ÖZURT – Nisan Mayıs, Haziran aylarında genel bakım oluyor. Üç günde bir kovan açılır. Ana arının yavru atması gözlenir. Taze petek verilir, şurup verilir. Diğer aylarda bal sezonu başlar. Bakım 15 günde bir olur.

ÖZTÜRK – Bal ne zaman alınır?
ÖZYURT – Ben arılarla kışın Akdeniz’de, yazın Karadeniz’den. Karadeniz’de Ağustos ayında, Akdeniz’de Ekim ve Mayıs aylarında.

ÖZTÜRK – Verimi artırmak için ne yapılmalı?
ÖZYURT – Bahar mevsiminde taze petekle arıyı çoğaltmalı. Ana arı yaşlı ise değiştirilmeli. Şuruplan bilinçli yapılıp verilmeli.

YÖRE ARICILIĞA ÇOK MÜSAİT. ARICILIK YAPANLARDA BİLGİ VE DENEYİM YOK

Arıcılık dünyası farklı. İçinde yaşamdan öğrenmek mümkün değil. Söyleşi sırasında taze bal geliyor. Hep beraber tadıyoruz. Doyumsuz lezzeti bize sunan üretici Özyurt’a ve Kadir Demir’e teşekkür ediyorum. Kadir Demir’e sorularım var.

ÖZTÜRK – Ancılık güzel… Hedefiniz , yapmak istedikleriniz…
DEMİR – Türkeli Halk Eğitim Merkezi arıcılık kursu açta. Gençler büyük ilgi gösterdi. Çoğunluğu lise mezunu olan genç kızlar… Çatalzeytin’de de bu kursların verilmesini isteyeceğim. Gençleri arıcılığa teşvik edeceğiz.

ÖZTÜRK– Maddi destek nasıl veriliyor?
DEMİR – Arı malzemesi, kovan, çerçeve, petek vs. Biz bu açığı kapatmak istiyoruz. Ana arıyı da biz vereceğiz. Bu yörede analığı yaygınlaştırmak istiyoruz. Köy- Des ve Sosyal Dayanışma Vakfı kanalıyla.

ÖZTÜRK – Bahçeye bakarak soruyorum. Bahçe sizin ama kovanlar içinde sîzinde var mı?
DEMİR – Ben bu yıl Sedat’tan 1000 liraya 5 kovan aldım. Bakımını yapıverdi. 100 kg bal aldım. Şimdi 11 kovanım oldu. Ben emekli Ziraat Teknisyeniyim. 30 yıldır da arıcılık yapıyorum. İtiraf ediyorum çok eksiğimin olduğunu gördüm.

Bugün arı sütünü, poleni ilk defa burada gördüm. Ana arıyla tanıştım. Kazançlı bir gündü.

Kadir Demir ve genç, deneyimli arıcı Sedat Özyurt çevredeki arıcılara destek olmaya hazır olduklarını söylediler.

Telefonları :

Kadir DEMİR       : 0536 369 66 54
Sedat ÖZYURT  : 0 535 764 98 22 – 0 541 360 00 52

İlginizi Çekebilir.

Yazarın Diğer Yazıları Emin Türkay Öztürk