Ginolu Kalesi

Ginolu, ilçemiz sınırları içindeki en eski yerleşim yeri. Geçmişimizin aynası, Çatalzeytin’in gözbebeği. Barınak yapımından, Şekerçeşme önündeki deniz dolgusundan Ginolu olumsuz yönde etkilendi. Ginolu’yu sevenlerin yürekleri yaralandı.

Yunan yazarı Skylaks Ginolu’dan Koronis diye söz ediyor. Geçmişinin M.Ö. 4. yy’ dayandığını yazıyor. Sanat tarihçisi Dr. Erdal Eser ise Ginolu’nun geçmişini 5. yy’a dayandırıyor. Ginolu Kalesinin inşa tarihinin 9. yy olduğu belirtiliyor.

Kastamonu Müze Müdürü Ahmet Gökoğlu’nun 1952de yayına giren Paflagonya eserinden Ginolu…

“Çatalzeytin’in bir saat batısında olan bu kale, batıdan doğuya doğru denizin içine uzayan ve tahminen boyu 130, eni 39 m.yi bulan ve Sürtüven burnu denilen tabii bir tepenin üzerine yapılmıştır. Kuzeyi tahminen 15 m. yükseklikteki dik kayalar halinde denize inmektedir. Diğer tarafları zayıf olduğundan sun’i sur ve burçlarla takviye olunmuştur. Bugünkü sur artıkları güney ve batı taraflarında bulunmaktadır. Kalenin ortasında moloz taşından harçla yapılmış bir su mahzeni bulunmaktadır. Bunun doğusunda ayrıca bir de bina enkazı vardır. Burası M.Ö. 4 üncü yüzyılda meskun ise de bugün ayakta duran kale bir Osmanlı eseridir”(Gökoğlu, 1952: 161).”

Bu sayıda manşete “Ginolu Kalesi Restorasyonu Ne Zaman Başlayacak” haberini taşıdık.

Bizim için Ginolu’nun çok özel bir yeri var. Ginolu Kalesi denizden giriş yapılabilen ender kalelerden biri.

Dördüncü çalışma dönemine başlayan Belediye Başkanı Musa İhsan Uğuz’un Ginolu’ya özel bir ilgisi var. Başkan Uğuz, Ginolu Kalesinin restorasyonunun tamamlanmasında çok ısrarlı. Turizm açısından Ginolu ve Ginolu Kalesi Uğuz’un vazgeçilmezi. Ayurıca Ginolu açıklarındaki batık kent, ya da batık gemi konusunun aydınlığa kavuşmasını çok önemsiyor. Dilerim görev süresi dolmadan Ginolu talepleri gerçekleşir.

Ginolu’da yapılacak çok işler var. Öncelikle kaleye çıkış merdiveni onarılmalı. Ginolu Kalesini anlatan bir metin Türkçe ve İngilizce yazdırılıp kale girişine asılmalı. Ginolu ve Çatalzeytin konusunda görev yapacak yerel rehberler yetiştirilmeli.

Gurbetten tatile gelen hemşehrilerimizin en çok yakındıkları Ginolu oluyor. Ginolu çöplük olmasın, temiz tertemiz olsun, otomobiller denize girmesin istiyorlar.

Başkan’ın özel ilgi gösterdiği Ginolu’da, Ginolu Tesisleri de Belediyenin sorumluluğuna girdi. Belediye Ginolu’da yakınmaları sona erdirecek adımlarını hizlandırmalı, gurbetçileri çöpler içinde denize girme mahkumiyetinden kurtarmalı.

 

ÇATALZEYTİN’DE BAHAR

Çevreye verdiğimiz zarar küresel ısınma olarak karşımıza çıktı. Dünya değişti, mevsimler karıştı. Bilim dünyası küresel ısınma ile yatıp kalkıyor, bizim umurumuzda değil.

Çatalzeytin’de bahar alıştığımız yerde değil artık. Mayıs geldi, havalar yeni yeni ısınmaya başladı. Güneş etkisini yeni göstermeye başladı. Baharı tam yaşamadan yaz mevsimine geçiş yapacağız.

Açan çiçekler, uçuşan böcekler baharın geldiğini haber veriyor. Orman çiçekleri önce sarı, sonra mor açmaya başladılar.

Çatalzeytin’de doğa canlandı. Gurbetçiler kışlık kumanya hazırlığı için köylere gelmeye başladılar. Esas yaz hareketi 07 Haziran 2015 milletvekili seçimleri sonrası başlayacak.

Yaz mevsimine yine hazırlıksız yakalandık.

Gurbetçiler gelmeden sahile bir çeki düzen veremedik, taşını, toprağını toplayamadık. Yolları onaramadık. Tozlu yollarda sahil turu yapmak kimsenin hoşuna gitmez.

Bahar gibi, gurbetçi de geldiğine pişman olmasın, diyorum.

İlginizi Çekebilir.

Yazarın Diğer Yazıları Emin Türkay Öztürk