Dalgalar yalar kıyıyı,
Sevgi saçarak.
Durmadan, usanmadan
Zaman susar
Susmak bilmez dalgalar,
Gemiler sevgi yüküdür
Yüzer denizde
Aşk masalı kitabı deniz
Dalgalar sayfaları
91 yıl önce İnönü ve Sakarya Savaşları kazanıldı, Büyük Taarruz zaferle sonuçlandı. Taarruz 26 Ağustos 1922’de başladı. Tesadüfe bakın…
30 Ağustos Zafer Bayramına beş gün kala 26 Ağustos 2013’te Sadık Korkut vefat etti.
Sadık Korkut, Çatalzeytin mücadelesinde örnek alınacak önemli bir sima idi.
Yaşama sevincini hiç kaybetmedi. Ömrünün son nefesine kadar Çatalzeytin mücadelesini sürdürdü. “Bu ilçeye bir şey olmaz, bir şey yapılmaz.”diyenlerin aksine hep olumlu düşündü. Gazetemizin son sayısında 31 Ağustos 2013’te yayımlanan “Hastane Feryadı” başlıklı yazısını kendisini ziyarete gelen Ergun Usta’ya dikte ettirmişti.
İlçede yaşayanlarla, gurbetçilerle sürekli iletişim içinde idi. Göreve başlayan daire amirleri ile, memurlarla hemen tanışır sık sık ziyaretlerine giderdi.
Korkut ile 1976-1977 yıllarında PTT’de beraber çalıştık.
Mücadelesinde hız kesmedi. Düştü, kalkmasını bildi; kırdı, barışmasını bildi. Yaptığı işlerde, çevresine fikir danışarak destek alırdı.
1948’de İnanya (Çağlar) Kayadibi Köyleri Kalkındırma Derneğini, 1970’de Çağlar Köyü Kalkındırma Kooperatifini kurdu. 1982’de Çağkoop’un kereste fabrikasının açılışına beni de davet etti. Alman uzman ve dönemin valisi açılışta hazır bulundu. Haberini gazetemizde yayımladık.
Türkiye’de ilk defa bir köyde imar planı uygulaması onun çabalarıyla 1974’te Çağlar’da gerçekleşti.
Siyasetin hep içindeydi. 24 yaşında siyasete girdi. 1938’de Çağlar Halk Fırkası Başkanı oldu. 1977’de CHP’den, 1990 ve 1995 yıllarında DSP’den İl Genel Meclisine aday oldu, kazanamadı. 1999’da DSP’den tekrar İl Genel Meclisine aday oldu, kazandı. Onun kitabında pes etmek yoktu. İleri yaşına karşın İl Genel Meclisi Üyesi olarak güzel işlere imza attı. Köy yollarının yapımında, Ginolu Kalesinin onarımında, İsmail- Dağköy köylerinin ayrılma olayında bu köylerin Çatalzeytin’de kalmalarını sağlayan çalışmalar yaptı.
Sadık Korkut ile ortak yönlerimiz vardı. Çatalzeytin’in gelişmesi yönünde görüşlerimizi paylaşır, sohbet ederdik. Ya bana gelir ya da bürosuna beni davet ederdi. O Çağkoop’u 46 yaşında kurdu, ben Turizm Kooperatifini (ÇATKO) 28 yaşımda kurdum. Siyasette ve sosyal çalışmalarda benzer mücadeleler içinde bulunduk. Sohbetlerimizde bana “Bu gazete senden sonra da yaşamalı .” derdi. Ben de ona vakıf kurarak yaşatmayı planladığımı söylemiştim.
Sadık Korkut ile yaptığım söyleşi 30 Nisan 2006’da gazetemizde yayımlandı. O söyleşinin giriş bölümüne yazdıklarımı köşeme aynen alıyorum.
İlçemizde girişken ve mücadeleci insana güzel bir örnek Sadık Korkut. Memuriyetinde, siyasetinde, sivil örgüt çalışmalarında yani kooperatifçiliğinde hep bu özellikler öne çıkar. Korkut ile 1976-1977 yıllarında Çatalzeytin PTT’sinde beraber görev yaptık. Telefon abone sayısını artırmada birlikte çalışarak olumlu sonuç almıştık. Çalışmamızla mevcut abone sayısı 6 ay içinde 3’e katlanmıştı.
Sevgili Sadık Ağabey, ölüm haberini internet ağıyla herkes anında duydu. Yaptığım haberi tüm Kastamonu gazeteleri Kastamonu, Nasrullah, Açıksöz, Doğrusöz, Sözcü yayımladı. 27 Ağustos’ta sevdiğin mücadele ettiğin köyün Çağlar’ın toprağına verdik seni. Dostların, sevenlerin seni uğurlamaya geldiler.
Rahat uyu, Sadık Ağabey… Çatalzeytin mücadelesi sonsuza dek sürecek. Gönlün hoş olsun.
Nur içinde yat.