Çağlar köyünün şenliğini Çatalzeytin Mektubu Gazetesinde okumuştum. Şenliğin çok canlı geçtiğini özellikle Çağlar’ın Dünü Bugünü Yarını içerikli panel dikkatimi çekti. Yukarıdaki başlığı eski günlerin anısını yani, köyün dününde yaşanan anıları canlandırma anlamında düşündüm. Hemen ifade etmek istiyorum. Bu tür organizasyonlar köyün tanıtımının yanı sıra birlik beraberliğin sağlanmasında çok etkili olur.
Bu organizasyonu düzenleyenlere sponsorluk yapanlara teşekkür ediyor, candan kutluyorum. Köyde kültür seviyesi yükseldikçe özelikle eğitimli gençlerimizin köye sahip çıkması ve köyün layık olduğu yere gelmesini sağlar diye düşünüyorum. Panelde işaret edilen köyün dününe ait bildiklerimi az ve öz olarak irşat etmek istiyorum.
Çağlar köyünün tarihi ismi İnanya’dır. İnanya ismi nereden gelmiştir. İnanya köyü altı mahalleden oluşmaktadır. Sonradan Eğribaşı ve Hatip köyü ile sekiz mahalleden oluşmaktadır. Mahallelerin kendisine has kullanım kimlikleri vardır.
Demirci mahallesi Hacıismailoğulları ve Yağcıoğulları, Ulu mahalle Karaahmetoğulları ve Karahasanoğulları, Orta mahalle Hocahasanoğulları , Ablu mahallesi Halil Bayrakdaroğulları, Çamlık Hacı İbrahim oğulları, Kayabaşı Hacıhasan oğulları gibi geçmişi çağrıştıran tarihi isimlerdir bunlar. Ayrıca tarihi camii ve etrafındaki gerçek dünyaya intikal etmiş büyük insanların mezar taşlarındaki tarihi çağrıştıran bu kimliklere göre İnanya köyünün adının inananlardan geldiğine işaret ettiğini düşünüyorum. Köyümün geçmişini araştırmak isterdim. Belli yerleri sergilemeyi düşündüm. O günkü ortamda hiç zamanın olmadı ki. Olsa dahi o kimliği araştıracak eskiye dayalı kültürün yanı sıra ekonomik güç yoktu bende.
İnanya köyünün kimliği 1955 yılında Çağlar olarak değişmiştir. Bu kimliği nereden aldı,nasıl aldı konusuna değinmek istemiyorum. Çağlar köyümüzün layık olduğu yere ulaşması için gündemdeki projelerimiz de Temel Eğitim Okulu , köye elektrik, Sağlık Ocağı, imar planı, PTT şebekesi ve yolun o günkü standartlara uygun olarak yapılması vardı. Bu projeleri uygulamak için 1970 yılında Çağlar Köyü Kalkınma Kooperatifi kurulmasına karar verdik . Birlik beraberliği sağlamak için kooperatifi kurduk. Üye yapmaya başladık. Okul arsasının tespiti, okulun yapılması için kooperatif olarak müracaat ettik. Amacımız köyün birlik beraberliğini sağlamak için öncelikle eğitimden başlamak en büyük arzumuzdu. İşte o zaman köyde bu projeye karşı çıkılmaya başladı. Birlik beraberliğin ötesinde biz üç mahalle olarak köyün orta yerine seçmekte ve Eğribaşı ile Hatip köyünü baz alarak mahkemeye başvurduk. Mahkeme teknik eleman eşliğinde , Hatip köyünden Eğribaşı’na kadar ölçüm yaptı. Köyün orta yeri olarak tespit ettiğimiz arsa aşağı ki mahalleye ikiyüz metre daha yakın çıktı. Sekiz yıllık temel eğitim okulu ihale aşamasında iken Karabükteki kültürlü arkadaşlar tarafından sendikacı Enver Kaya’yı devreye koydular. Enver Kaya siyasi gücünü de kullanarak bizim okulumuzu Araç İğdir’e aldırdı. İşte o güzelim irfan yuvasından Çağlar mahrum kaldı. Diğer yandan kooperatif olarak özellikle yolun yapılması, sağlık ocağı , imar planı , PTT şebekesi kurulması aşamasında bilinçli olarak engellenmesine rağmen nasıl gerçekleştiği panelin dününün içinde yer almaktadır. Köyümüzde şenlik dolayısiyle bir canlılık görülüyor. İnşallah bu canlılık devam eder. Son olarak sağlık ocağımızı bölge sağlık evi yapmak için müracaat ettik. Bölge sağlık evi yapılması için bitişikte ormanın tahsisi istendi. Orman Bakanlığı tahsis için kullanım amaçlı proje istedi. Proje yapıldı.Bakanlık kabul etti. Sağlık Bakanlığına 49 yıllığına tahsisi yapıldı. Projeyi uygulamak için kriz nedeniyle giderini temin edemedik. 1999 yılında İl Genel Meclisi Üyeliğine seçildiğimde projenin uygulanması için il bazında çalışma başlattık. Cazibe köy projesi kapsamına aldırdık. Projenin uygulanması için köy muhtar ve heyetinin olumlu kararı da dosyaya konuldu. 2002 yılında gerekli parası çıkarıldı. Sağlık ocağı bölge sağlık evi olacak, dört dörtlük sağlık hizmeti verecekti. Onun yanında mevcut okul, düğün evi, lojman, gelin evi, aşağıki okul kütüphane yapılacaktı. O alanda dört dörtlük bir park yapılacaktı. Tam uygulama aşamasında köy muhtar ve ihtiyar heyeti bu projenin köye fayda sağlamayacağı, köyü birleştirme yerine ayrıştıracağı düşüncesiyle Valiliğe müracaat edildi, uygulama durduruldu, parasıda başka köye aktarıldı. Sadık Korkut olarak beni bir bölen olarak lanse edildim. Benim ve ekibimin amacı ayrıştırma değil birleştirme yönünde çok uğraş verdik. Maalesef muvaffak olamadık.
Benim gençlerimize tavsiyem; yapılır veya yapılmaz köyün dünü çok çetrefelli geriye bakmadan köyün bugününü yarınını planlayarak Çağlar’ın layık olduğu yere gelmesini sağlamanız. Çalışmalarınız içinde lütfen aşağı mahalle yukarı mahalle uslubunu kullanmamanızı tavsiye ederim. Sağlık ocağı alanına park projesinin birini şenlik komisyonu başkanı Bilal Şahin’e diğerini de köy meclis üyesi ve şenlik komisyonu üyesi Ergün Ersöz’e teslim ettim. İnşallah uygulama imkanı bulunur. O bölgede şenlikler daha sağlıklı yapılır diye düşünüyorum.
Kolaylıklar dileklerimle.